Algemene informatie
Klik voor meer informatie over de betreffende categorie
 Afspraken en Nieuwe Regels (2)
 Arbitragebeleid (1)
 Beleidsplan (1)
 Buurtsportcoach (1)
 Clubartikelen (1)
 Clubhuis en Veld (2)
 Contributie (1)
 Fysiotherapie (1)
 Gedragsregels (2)
 Handleidingen (1)
 Incasso (1)
 Infodesk (1)
 Lidmaatschap (1)
 Sponsoring (1)
 Veelgestelde vragen (1)
 Veiligheid en Gezondheid (2)

Mist u informatie hier? Mail ons op [email protected]

Clubhuis en Veld
Onderhoud kunstgrasveld  

 

Houd het kunstgras altijd zo schoon mogelijk. Spelers veroorzaken veel van de vervuiling van het kunstgrasveld. Daarom de volgende tips:
  • Spelers dienen de voeten te vegen voor betreding van het veld. Door het aanbrengen van een "vuilsluis” (foto?) met roosters, een ‘walk on, walk off mat’, borstels zijn de mogelijkheden hiervoor aanwezig. Een thermisch verzinkt inlooprooster heeft de voorkeur.
  • Het veld moet altijd via de poort betreden worden. Betreding over het hek moet voorkomen worden, omdat zo vuil op de mat terecht kan komen en hakafdrukken in het veld kunnen ontstaan.
  • Het gebruik van kauwgom op het veld moet worden vermeden. Kauwgomresten kunnen zich namelijk verbinden met het kunstgras en is daarom moeilijk te verwijderen.
  • Door het instellen van een rookverbod op en om het veld kan worden voorkomen dat sigarettenpeuken op het veld terechtkomen. De kunstgrasvezels kunnen niet branden, maar wel smelten.
  • Het kunstgrasveld moet zoveel mogelijk met voor hockey geschikte kunstgrasschoenen betreden worden. Het gebruik van schoenen met een vlakke zool valt af te raden vanwege de geringe grip op de mat.
  • Na het gebruik van het veld is het aan te raden om hekken af te sluiten om te voorkomen dat ongewenste gasten (dieren) gebruik maken van het veld.
  • Speciale bordjes bij de ingangen om de aandacht te vestigen op deze maatregelen.
 
 
 

Dagelijks onderhoud

 

Minimaal 1 maal per twee weken is het minste. Wanneer er zich veel vervuiling op het veld bevindt c.q. het veld wordt heel intensief gebruikt zal het schoonmaken vaker moeten plaatsvinden.

Het dagelijkse onderhoud is voornamelijk gericht op het schoonhouden van het veld en omvat het verwijderen van zwerfvuil, kauwgom, biologisch vuil en overige verontreinigingen.

 

Verwijderen zwerfafval, kauwgom en verontreinigingen

Zwerfafval om en op het veld dient elke week verwijderd te worden. Ingetrapte kauwgomresten kunnen het beste verwijderd worden met "gumremover”. Opgemerkt moet worden dat de meeste kauwgomsoorten niet hechten aan de kunstgrasmat.

Gebruik voor het verwijderen van verontreinigingen nooit oplosmiddelen, zoals tri, aceton of alcohol bevattende middelen. Door de geringe hechtkracht van vuil aan de kunstgrasvezel is schoonmaken met water meestal voldoende.

 

Verwijderen bladeren, takken, naalden en zaden

Op verschillende tijden van het jaar vallen bladeren, naalden, zaden en takken van de bomen. Wanneer deze niet verwijderd worden zullen deze zich in het kunstgras gaan werken. Dit kan invloed hebben op de waterdoorlatendheid van de mat, omdat mos en algen zich gaan vormen. Hoe vaak, wanneer en waar ze verwijderd moeten worden is mede afhankelijk van weersomstandigheden en locale omstandigheden.

Het uitvoeren hiervan varieert van eenmaal per twee weken tot meerdere keren per week. Met name in de het najaar zal het vaak moeten plaatsvinden.

Voor het verwijderen van bladeren en takken kan een mechanisch aangestuurde roterende borstel (bladveger) met opvangbak worden gebruikt. Deze borstel verwijdert tevens klein (zwerf)vuil. Het verwijderen door middel van een blaas machine zal het beste resultaat geven: blaas de bladeren etc. naar 1 kant van het veld (met de wind mee) waar ze gelijk opgeraapt moeten worden en verwijderd. Ook een borstel/zuig machine kan ditzelfde doen.

Voor randen of moeilijk bereikbare plaatsen dient alsnog een bladveger gebruikt te worden. Het verwijderen van bladeren en takken dient zoveel mogelijk onder droge weersomstandigheden uitgevoerd te worden.

 
Veld bespelen bij vorst en sneeuw 

Bespeling van kunstgrasvelden bij vorst en sneeuw

Het bespelen van (semi)-zandkunstgrasvelden tijdens een vorstperiode geeft voor het veld -tenzij sprake is van extreme vorst, > - 10C.,- geen problemen.

Voor de beoordeling van een (semi)-zandkunstgras speeloppervlak voor hockeybespeling tijdens vorst zijn de navolgende criteria van belang :

  • een, wegens bevriezing, hard speeloppervlak;
  • oneffenheden welke zijn ontstaan door ongelijke zandverdeling, geringe naadopeningen, bevroren blad- en vezelresten;
  • geen uniform stroef speeloppervlak wegens plaatselijk gladde plekken welke met name ontstaan op schaduwrijke plaatsen;

    Een oneffenheid veroorzaakt door de genoemde omstandigheden zal wegens een relatief hard speeloppervlak en een daardoor hogere balsnelheid een afwijkend balgedrag veroorzaken en het (blessure)gevaar voor de spelers doen toenemen.

Indien sprake is van één of meerdere van de genoemde omstandigheden kan een (semi) zandkunstgrasveld worden afgekeurd, wegens (blessure)gevaar voor de spelers.

Voor waterkunstgrasvelden is het volgende van belang: door vernieuwde testen op het terrein van wrijving en G-krachten is het verplicht om een waterkunstgrasveld in een natte conditie te bespelen. In de winter worden waterinstallaties afgesloten en is het dus niet mogelijk om het veld via besproeiing nat te maken.

Voor de beoordeling van bespeling van een waterkunstgrasveld bij vorst zijn dan ook de volgende twee zaken van belang: ten eerste is het veld vochtig, en ten tweede, nog belangrijker, is het veld veilig om op te spelen. Met andere woorden: levert bespeling wel of niet onnodig risico voor de speelsters en spelers op.

Praktische tip
Om te bepalen of een veld hogere balsnelheid en afwijkend balgedrag veroorzaakt, is het aan te raden om alleen of met meerdere een aantal hockeyballen in de lengterichting en breedterichting van het kunstgrasveld te slaan.


Bespeling van met sneeuw bedekte kunstgrasvelden
Indien het speelveld is bedekt met een laag sneeuw is het raadzaam het veld niet te betreden en zeker niet te bespelen.
Door het betreden wordt de sneeuw samengedrukt en zal ter plaatse op het veldoppervlak ijsvorming ontstaan waarin de vezels van de kunststofmat vastgevroren raken.
Wanneer onder dergelijke omstandigheden wordt gespeeld en daardoor de sneeuwlaag over een groot oppervlak van het speelveld wordt geplet(=samengedrukt) zal deze niet meer kunnen worden verwijderd en zal het bij invallende dooi ook langer duren voordat de samengedrukte sneeuwijsplakken zijn weggesmolten en het veld weer bespeelbaar is.

 

 
Mijn Team
Teams
Statistieken
woensdag 4 oktober 2023
Aantal leden (info) 502
Nu online 446
Vandaag jarig
Kolette Labout-de Jong
Wedstrijden quicklinks
Clubprestaties
overall greengeelred
week greengeelred

overall: 33% |week: 55%

Inloggen
BORDSPONSORS
ADVERTENTIESPONSORS
Contact
VMHC
 

Vlijmense Mixed Hockey Club

Postadres
Secretaris VMHC
Van Schuppenstraat 16
5253 DD Nieuwkuijk
[email protected]

Bezoek adres
VMHC
Bilderdijkstraat 2A
5251 LP Vlijmen

Facebook
VMHC

Telefoon Clubhuis
073-5115970

Bankrekening
IBAN: NL51RABO0154767875
Hockey Weekly